Labogids

Toxoplasmose PCR : klinische info

Het referentiecentrum voert deze analyses uit bij pasgeborenen en kinderen van vrouwen die een bewezen of vermoedelijke toxoplasmose hebben doorgemaakt tijdens de zwangerschap, en bij pasgeborenen met klinische tekens van congenitale infectie bij de geboorte, onafgezien van de aan- of afwezigheid van zwangerschapsfollow-up.

Om een goede opvolging te kunnen organiseren en een mogelijke behandeling te initiëren, moeten de monsters tijdens de eerste dagen van het leven afgenomen worden.

Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Amnionvocht: Prenatale diagnose van congenitale toxoplasmose op amnionvocht (bij patiënten met seroconversie tijdens de zwangerschap of patiënten met een serologisch profiel bij het begin van de zwangerschap waarvan niet met zekerheid kan worden uitgemaakt of de infectie vóór of na de conceptie optrad). Oppuntstelling van een mors in utero, hydrocefalie, intracerebrale calcificatie.

Cerebrospinaal vocht: Toxoplasma gondii PCR op CSV wordt slechts uitgevoerd bij immuungedeprimeerde patiënten met een positieve serologie voor IgG en met klinische en radiografische tekenen wijzend op een cerebrale toxoplasmose.

Oogvocht: Toxoplasma gondii PCR op oogvocht wordt slechts uitgevoerd voor de diagnostiek van oculaire toxoplasmose (positieve IgG en oogfundus suggestief voor toxoplasma chorioretinitis).

Bron: Universitair Ziekenhuis Brussel.